O TEKMOVANJU ZA ČISTE ZOBE OB ZDRAVI PREHRANI  

Daljnega leta 1979 je idejna avtorica imenovanega tekmovanja pričela z delom v zobni ambulanti na OŠ Kette Murn v Ljubljani in hitro ugotovila, kot so ugotavljale tudi ostale zobozdravnice in zobozdravniki po Sloveniji, da imajo šolarji slabo ustno higieno in temu primerno veliko kariesa. So pa otroci na omenjeni šoli navdušeno tekmovali v različnih znanjih in mnogih športnih panogah. Pa je pomislila, kaj ko bi jih motivirala s tekmovanjem za čiste zobe.

Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani je skupaj s preostalimi preventivnimi dejavnostmi botrovalo drastičnemu padcu zobne gnilobe pri tekmujoči populaciji.

NAGRADE, KI JIH JE TEKMOVANJE PREJELO:

  • 1990: izmed 72 predlogov z vsega sveta je FDI (Federation Dentaire Internationale, World Dental Federation) uvrstila Tekmovanje v krog sedmih najboljših za nagrado Johnson Johnson z obrazložitvijo, da nam je uspelo izpeljati vsestransko in učinkovito preventivno akcijo zobozdravstvenega varstva in vzgoje ljudi
  • 2000: IAPD (International Association of Pediatric Dentistry) je na kongresu v Parizu ocenil prispevek o tekmovanju kot »EXELLENT« in je za odličnost prejel priznanje v obliki plakete
  • Nekaj kasneje smo bili pohvaljeni tudi na kongresu v Južni Ameriki, v sklopu predstavitve slovenskega preventivnega programa v otroškem in preventivnem zobozdravstvu.

In zadnje, najvišje priznanje FDI, SMILE AWARD, pa je bilo podeljeno konec avgusta 2017, v Madridu. Na generalni skupščini FDI smo slovesno prejeli priznanje kot naj inovativnejši preventivni program na svetu. Več kot 100 članic svetovne zobozdravstvene organizacije se je z desetimi programi potegovalo za to prestižno priznanje. V ožji izbor so prišle 4 države, Avstrija, Argentina, Izrael in Slovenija. In Slovenija je bila tista, ki je bila najboljša in se je letos okitila s tem zavidanja vrednim odličjem.

 

 

Predsednik Stomatološke sekcije SZD prim.Gorazd Sajko dr. dent. med.

Vodja Tekmovanja Matej Leskošek, dr .dent.med., IO Stom.sekcije SZD

Idejna vodja prim .mag. Tatjana Leskošek Denišlič, dr.dent.med.