Ana Volarič, dipl. m. s. s spec. zn.

Prešernova 6/a, 5220 Tolmin
Telefon: 05 620 32 45, 031 746 711
Elektronski naslov: zobnapreventiva@zd-tolmin.si

DELOVNI ČAS:

ponedeljek torek sreda četrtek petek
06.30-14.30 06.30-14.30 06.30-14.30 06.30-14.30

06.30-14.30

Zobozdravstveno vzgojo in preventivo se izvaja v vrtcih, osnovnih šolah in srednji šoli v občinah TOLMIN, KOBARID in BOVEC.

Kabinet za ustno zdravje poteka enkrat mesečno, na vsaki od treh lokacij, ob četrtkih, v popoldanskem času. Za več informacij pokličite oziroma pošljite elektronsko pošto.

Kabinet za ustno higieno se izvaja:
V Tolminu v šolski zobni ambulanti pri OŠ Tolmin.
V Kobaridu v šolski zobni ambulanti zdravstvene postaje Kobarid
V Bovcu v šolski zobni ambulanti zdravstvene postaje Bovec

V kabinet se lahko prijavite preko izbranega osebnega zobozdravnika.

Opis dejavnosti:

Lepi in zdravi zobje so ogledalo našega zdravja in lepote, ki ga moramo varovati vse življenje. Zdravje ustne votline zagotavlja pogoje za grizenje, žvečenje hrane, za pravilen razvoj govora, ustrezen estetski izgled pa daje človeku samozavest. Bolezni zob, zobna gniloba, obolenja obzobnih tkiv in nepravilnosti v razvoju čeljusti negativno vplivajo na zdravje celotnega telesa.

Zobna gniloba je ena najbolj razširjenih bolezni sodobnega časa. Prav pri znižanju obolevnosti za zobno gnilobo se je pokazalo, kako učinkovita je preventiva. Obdobje od 6. do 12. leta starosti, je najpomembnejše pri navajanju na dobre higienske navade, ter za zdravo ustno votlino in zobovje v odrasli dobi!

 Med preventivnimi dejavnostmi, ki so pripomogle k občutnemu padcu zobne gnilobe je na prvem mestu redno in pravilno čiščenje zob. Pomembni pa so tudi fluoridni preparati (fluoridni premaz, zobne paste,…) in raznolika, zdrava hrana in pijača.

S poučevanjem in informiranjem pričnemo že v nosečnosti, kjer v sklopu materinske šole organiziramo predavanja za bodoče starše. Mesečno obiskujemo otroke v šolah in vrtcih, kjer poučujemo kako pravilno skrbeti za zobe z aktivno demonstracijo ščetkanja, s predavanji in delavnicami, z vključevanjem otrok v tekmovanje za čiste zobe in predavanji za starše na roditeljskih sestankih.

Prve preventivne ukrepe smo začeli izvajati leta 1982. V šolskem letu 1984/85 se je začela AKCIJA ZA  ČISTE ZOBE OB ZDRAVI PREHRANI. Leta 1997 je Slovensko mladinsko zobozdravstvo, od mednarodnega združenja za otroško zobozdravstvo, prejelo prvo nagrado med 36. tekmujočimi državami, za najboljši vzgojno prosvetni program proti zobni gnilobi.

V letu 2018 pa je Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani prejelo najvišje možno priznanje, kot najboljša preventivna akcija na svetu.

Za zdrave zobe in zdravo ustno votlino skrbimo tudi z individualno obravnavo otrok v kabinetu za ustno higieno. Otroke s slabšo ustno higieno in pred ortodontskim zdravljenjem, napotujejo v kabinet iz šolskih zobnih ambulant.