Zaradi izbruha ošpic in nevarnosti širjenja v sosednje države in tudi v Slovenijo, Nacionalni inštitut za javno zdravje pred potovanjem tja svetuje, da preverite, ali ste zaščiteni proti tej bolezni. Tistim, ki proti ošpicam niso zaščiteni, svetujejo, da pred potovanjem na Kosovo opravijo cepljenje.

Cеnter zа kоntrоlo in preprečevanje bolezni Zаvоdа zа јаvnо zdrаvjе Коsоvsка Mitrоvicа je Inštitutu za javno zdravje Srbije prijavil izbruh ošpic. Izbruh je zajel predvsem srbske enklave na Kosovu. Med bolniki so predvsem necepljeni in nepopolno cepljeni otroci. Zaradi izbruha ošpic so uvedli poostreno spremljanje ošpic in kampanjo cepljenja proti ošpicam.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju, kihanju, redkeje s posrednim prenosom preko sveže onesnaženih predmetov.

Bolnik je kužen štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu izpuščaja, torej še pred pojavom prvih bolezenskih znakov.

Proti ošpicam so zaščiteni:

  • tisti, ki ima pisno dokazilo o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam (OMR)
  • tisti, ki ima zdravstveno dokumentacijo o prebolelih ošpicah
  • tisti, ki ima laboratorijski dokaz o prisotnosti specifičnih IgG protiteles proti virusu ošpic, iz katerega je razvidno, da je zaščiten proti ošpicam
  • tisti, ki so bili rojeni pred letom 1960 (za te osebe velja, da so ošpice prebolele)

Če proti ošpicam niste zaščiteni in tudi vaši otroci niso bili cepljeni, pred potovanjem na Kosovo opravite cepljenje proti ošpicam.

Če  ste se vrnili iz krajev, kjer je trenutno izbruh ošpic ali pa ste bili pred kratkim v stiku z bolnikom z ošpicami,  in se pri vas pojavijo značilni bolezenski znaki(visoka vročina, kašelj, rdeče in solzne očesne veznice izcedek iz nosu, značilen izpuščaj) , o tem po telefonu takoj obvestite izbranega zdravnika, ki vam bo podal ustrezna navodila.

Če zbolite, ostanite doma in ne hodite v čakalnico, da ne boste širili okužbe.