1. maja 2017, obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki letos poteka pod globalnim geslom »Tobak – grožnja razvoju«. Na ta dan po vsem svetu opozarjamo na hude posledice uporabe tobaka in spomnimo na ukrepe, ki zmanjšujejo uporabo tobaka in tako varujejo zdravje ljudi.

Uporaba tobačnih izdelkov vodi v bolezen in prezgodnjo smrt – v Sloveniji zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, vsak dan umre 10 prebivalcev. Letos smo v Sloveniji sprejeli nov Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki predstavlja sodoben in celovit program ukrepov za zmanjševanje uporabe in posledic teh izdelkov. Zakon postavlja osnove za okolje, ki spodbuja nekajenje. Tako okolje zmanjša verjetnost poseganja po tobačnih in povezanih izdelkih, kar je še zlasti pomembno za otroke, najstnike in mlade, ki običajno začnejo s kajenjem.

Pomemben poudarek je treba nameniti tudi aktivnostim in programom za opuščanje kajenja. V ZD Tolmin obstajajo brezplačne delavnice za opuščanje kajenja, skupinske kot individualne, ki jih izvaja Zdravstveno vzgojni center. Kontaktna oseba je Iris Bratina, dipl.m s. na tel. 031 612 069 ali na e-naslov: zvc@zd-tolmin.si

Kot brezplačna pomoč kadilcem, ki želijo opustiti kajenje ali potrebujejo pomoč pri vzdrževanju abstinence, so na voljo tudi svetovalni telefon, kjer svetovanje izvajajo usposobljeni svetovalci. Klic na svetovalni telefon 080 27 77 je brezplačen. Telefonska številka pa po novem razširjenem urniku deluje vsak dan, tako med delovniki kot tudi med vikendi in prazniki med 7. in 10. uro in med 17. in 20. uro.

Vir: http://www.nijz.si/sl/svetovni-dan-brez-tobaka-2017-tobak-je-groznja-razvoju