V petek, 24.5.2019, je v Tolminu potekal prvi Festival zdravja Občine Tolmin. Festival je potekal pod okriljem Občine Tolmin, ZD Tolmin in NIJZ OE Nova Gorica.

Na festivalu so bile predstavljene dejavnosti, ki jih kot ZD ponujamo občanom v preventivne namene. Izvajalci so merili krvni tlak, sladkor in holesterol v krvi, merili so gleženjske indekse, ponujali različna svetovanja in vadbe, ponudili analizo telesne sestave s tehtnico Tanita. Predstavljen je bil program Svit, svoje preventivno svetovanje je imela tudi Agencija za varnost v prometu, z različnimi simulatorji za varno vožnjo. Med drugim so svoje dejavnosti in meritve ponudili tudi zavarovalnica Vzajemna Tolmin, PRC Tolmin, VDC Tolmin, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov, Optika Aleksandra z brezplačnim pregledom vida, Društvo Šola zdravja – skupini Tolmin in Most na Soči, Dom upokojencev Podbrdo, Tepe, ki je na prizorišče pripeljala mini Planico za najmlajše, Reševalna postaja Tolmin, s prikazom TPO in uporabo defibrilatorja. Imeli smo tudi stojnico z naravno kozmetiko, mineralnimi ličili, pripomočki za ustno higieno, predstavila so se  Društva severno primorske regije in še in še… Veseli smo, da se je festivala udeležilo izredno veliko število obiskovalcev.

V sklopu festivala je potekala tudi podelitev priznanj in zasluženih nagrad, zmagovalnim razredom, v sklopu Tekmovanja za čiste zobe. V tekmovanje je vključenih 5 osnovnih šol in 11 podružnic, od katerih je ena za usposabljanje in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Tekmovanje poteka že od leta 1987 in v njem sodeluje 99% vseh OŠ v Sloveniji. Letošnji regionalni zmagovalci, so bili prvošolčki iz OŠ Dušana Muniha Most na Soči in 1.b, iz OŠ Simona Gregorčiča Kobarid. Iz ostalih osnovnih šol pa so bili zmagovalci: 4. in 5. razred OŠ Simona Kosa Podbrdo, 5.b iz OŠ Franceta Bevka Tolmin in učenci podružnične šole Soča. Letošnji regionalni zmagovalci so letos prvič, odkar tekmovanje poteka, odšli tudi v Ljubljano, v halo Tivoli, na vseslovensko zaključno prireditev Tekmovanja za čiste zobe. Pot v Ljubljano jim je omogočil Dental center dr. Lah Kravanja iz Bovca.

Osrednji del prireditve je bil nagovor Župana Občine Tolmin Uroša Brežana, ki nas je vse spomnil,  da je smeh pol zdravja in da lahko le vsak posameznik naredi največ za svoje zdravje.

Tudi besede v.d. direktorja Zdravstvenega doma Tolmin, Gaudencia Lucasa Triepa, pojasnjujejo, da primarno zdravstvo opravi okoli 90 odstotkov storitev, ki so vezane na zdravje, zato sta ustrezna mreža in dobro delovanje na preventivni ravni nadvse pomembni.

Direktor goriške enote NIJZ, gospod Marko Vudrag pa je s predstavniki Gasilske zveze Tolmin in Prostovoljnega gasilskega društva Kobarid, podpisal listino, o podpori preventivnemu programu Svit, ki ga zavod izvaja na nacionalni ravni, kot enega od preventivnih programov. Svit je program presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki, ki uspešno deluje od leta 2009. Zelo pomembno je, da se o programu govori in ozavešča širšo javnost.

Zdravstveni dom Tolmin se ob tej priložnosti zahvaljuje vsem trem občinam Tolmin, Kobarid in Bovec, sodelujočim partnerjem, prostovoljcem, društvom in vsem sodelavcem, ki so pripomogli h kakovostni izvedbi prireditve.

Lepo je videti nasmejane in zadovoljne ljudi, zato hvala tudi vsem obiskovalcem in obiskovalkam, ki ste naše vodilo in motivacija za pripravo naslednjega festivala.