Spoštovani

SARS-COV2 je bolezen, ki je prisotna po celem svetu in očitno bo še dolgo med nami.

Dejstvo je, da ima večina okuženih lažjo ali tiho obliko bolezni, vendar pa tudi v taki obliki lahko pusti trajne posledice. Kužnost (možnost, da se okužimo v kontaktu s okuženo osebo) je bistveno večja od drugih viroz, zato je nujna previdnost in upoštevanje zaščitnih ukrepov.

HAGT (hitri antigenski testi) izražajo samo trenutno stanje, torej v primeru, da je test negativen, ne pomeni, da se v naslednjem dnevu ne bomo okužili ali zboleli.

Skozi zgodovino je bilo več kužnih smrtonosnih boleznih, ki smo jih nadzorovali z cepljenjem. Obstajajo države po svetu, kjer še vedno umirajo zaradi posledic bolezni, ki jih v Evropi že desetletja ni več. Zaradi globalizacije, tehnologije in lažje dostopnosti, pa so občasno nastali posamezni izbruhi teh bolezni tudi po Evropi. Ko potujemo po takih krajih, se je pogosto potrebno cepiti ali jemati preventivno terapijo, saj se na tak način zaščitimo.

Cepljenje proti SARS-COV-2 nam ponudi večjo zaščito ob prebolevanju bolezni. V primeru okužbe bomo zboleli v lažji obliki, če sploh bomo zboleli. Pomembno je, da zmanjšamo možnost prenosa okužbe na ranljive skupine (starostniki, otroci, nosečnice, dojenčki, onkološki pacienti, pacienti z slabo imunostjo).

V času prvega vala bolezni sem pohvalil našo družbo, saj so nam prebivalci ob upoštevanju takratnih ukrepov omogočili varno delo. Skozi ostale valove izbruhov bolezni smo se v ZD Tolmin neštetokrat reorganizirali in poskušali ponuditi maksimalno možno oskrbo pod varnimi pogoji. Še vedno so v zdravstvu programi, ki trpijo, določene storitve se ne izvajajo, veliko dela na sekundarnem in terciarnem nivoju zdravstva je še vedno ohromljenega. Želim, da čim prej dosežemo ustrezno precepljenost in na tak način omogočimo izvajanje več zdravstvenih storitev.

Izrazil bi pohvalo, da je v našem zavodu procent precepljenosti nad 86%, kar kaže na zaupanje v stroko in odgovornost do družbe. V vseh treh naših občinah je udeležba praktično na vrhu Slovenije, vendar pa je to še vedno premalo.

Razširili bomo možnosti cepljenja po drugih zdravstvenih postajah, ne samo v Tolminu, v pričakovanju in upanju, da se boste cepili in bomo dosegli kot prva regija v Sloveniji najboljšo in zaželeno precepljenost.

Bodimo solidarni do šibkejših, znižajmo možnost za prenos virusa, obolenja in njihove posledice.

Direktor:

Gaudencio Lucas Triep, dr. med.
spec. pnevmolog