Evropski teden mobilnosti (ETM), katerega slogan ostaja trajnostno povezani, vodilna tema v letošnjem letu pa so varčne poti, bo tradicionalno potekal med 16. in 22. septembrom. Spodbujal bo k zmanjševanju rabe energije v prometu, v središče pozornosti pa bo na nacionalni ravni postavil tudi odstranjevanje ovir na površinah za pešce in kolesarje.

Pobudi ETM se tudi letos pridružuje Občina Tolmin, ki je skupaj s Posoškim razvojnim centrom (v okviru projekta ReMOBIL), Zavodom za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin ter Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Tolmin pripravila več aktivnosti.

Program dogajanja v občini Tolmin:

september: POČISTIMO ULICE – pregled varnih poti s strani tehnične komisije

  1. september: KOLESARIMO ZA DOBER NAMEN
    Prepletite sobotni dopoldan za dober namen – zase in za skupnost. Odkolesarimo skupaj za svoje zdravje, s policistom za večjo varnost v prometu in z Občino Tolmin za dobrodelnost. Slednja bo namreč prekolesarjene in prehojene kilometre vseh udeležencev dogodka pretvorila v donacijo za šolske sklade. Zato vsi, ki boste na dogodek prispeli s kolesom (tako organizirano po kolesarski stezi Tolmin–Modrej, kot samostojno z drugih lokacij) ali peš, na startu nastavite svoj števec. Temu organizatorji dodajamo še prijetno in zelo poučno druženje.

8.30–9.00: zbiranje udeležencev pri fontani (Trg 1. maja, Tolmin)
9.00: v spremstvu policista na kolesu se bomo podali po kolesarski stezi iz Tolmina do Modreja
9.30–11.30: aktivnosti in druženje ob jezeru (pri Morei)

Z glavo na kolesu (izvaja PP Tolmin)

Zaščita za kolesarje in prva pomoč na licu mesta (delavnico izvaja OZRK Tolmin)

Preverite telesno pripravljenost na testu hoje (izvaja ZD – ZVC Tolmin)

Z vadbo na prostem krepimo telo in duha (izvajata Šola zdravja in Vasja Mrak)

Otroški kotiček (izvaja Mala hiša)

Izmenjevalnica športne opreme

Za zdravo malico bo poskrbljeno.

Za lažjo organizacijo dogodka prosimo vse, ki se boste udeležili organiziranega kolesarjenja s policistom na relaciji Tolmin–Modrej, da nam to sporočite na e-naslov patricija.rejec@prc.si (ob prijavi navedite število oseb). Starejši imajo možnost izposoje električnega kolesa. Na voljo je osem električnih koles, zato je obvezna prijava do 14. 9., prav tako na e-naslov: patricija.rejec@prc.si ali 051-310-505 (ob prijavi navedite ime in priimek in telefonsko številko). Udeleženci se boste na pot podali v spremstvu vodnika.

16.–29. september: PEŠBUS
Učenci prve triade OŠ Franceta Bevka Tolmin in OŠ Dušana Muniha Most na Soči imajo tudi letos možnost, da se na jutranjo pot v šolo odpravijo s pešbusom v spremstvu odraslih. Ta bo »vozil« po štirih progah v Tolminu in eni na Mostu na Soči.

  1. september: POPRAVLJALNICA KOLESA IN IZMENJEVALNICA ŠPORTNE OPREME(Mala hiša)
  2. september: KVIZ BISTRA GLAVCA(Mala hiša)
  3. september: KOLESARSKI IZLET Z E-KOLESI ZA MLADE

vir: https://www.tolmin.si/objava/817844