Spoštovani pacienti!

V ZD Tolmin bomo pričeli s cepljenjem proti sezonski gripi 21.10.2021 v cepilnih ambulantah po priloženem urniku.

Cepljenje proti gripi, ki ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost v zimskih mesecih, je v času porasta okužb s COVID-19 še posebej pomembno.

Gripa predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z respiratorno simptomatiko in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših bolnikih, dojenčkih in nosečnicah pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo.

Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, čeprav je pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni…) uspešnost cepljenja lahko nižja. Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥ 40).

Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.

vaccien

V sezoni 2021/22 bo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) na voljo naslednje cepivo proti gripi:

  • VAXIGRIP TETRA (intramuskularno cepivo) – za cepljenje odraslih in otrok, starih 6 mesecev ali več

Kakovostna in količinska sestava:

Sevi* virusa influence (inaktivirani, razcepljeni): 15 mikrogramov HA** seva A/Victoria/2570/2019, IVR-215, ki je podoben sevu A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09 15 mikrogramov HA** seva A/Tasmania/503/2020, IVR-221, ki je podoben sevu A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2) 15 mikrogramov HA** seva B/Washington/02/2019, divji tip, ki je podoben sevu B/Washington/02/2019 15 mikrogramov HA** seva B/Phuket/3073/2013, divji tip, ki je podoben sevu B/Phuket/3073/2013 v enem odmerku 0,5 ml. * pripravljeni na oplojenih kokošjih jajcih zdrave jate ** hemaglutinina.

Sestava cepiva ustreza priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije (za severno poloblo) in določilom Evropske zveze za sezono 2021/2022.

Navodila za uporabo cepiv in povzetki glavnih značilnosti zdravil (SmPC) so objavljeni na spletni strani http://www.nijz.si/sl/cepiva-proti-posameznim-boleznim-gripa

V skladu z Navodili za izvajanje Programa cepljenja in zaščite z zdravili (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/navodila_za_izvajanje_ip_2020.pdf) in Programom cepljenja za leto 2020 (https://www.nijz.si/sites/wwww.nijz,si/files/uploaded/program cepljenja 2020.pdf) , ki določa tudi financiranje cepljenja proti gripi, je cepljenje proti sezonski gripi zlasti priporočljivo za vse osebe, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni (sladkorna bolezen…), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv, za osebe stare 65 let in več, za nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo(ITM ≥ 40, pri otrocih ITM ≥95) percentil glede na starost in spol. Indikacijo za cepljenje v teh primerih postavi zdravnik ustrezne specialnosti oziroma se starost izkaže z dokumentom.

Cepljenje proti gripi v sezoni 2021-22 je za vse zavarovane osebe brezplačno (pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja).

Priporočena shema cepljenja proti gripi s cepivom Vaxigrip tetra:

Starost                                   Odmerek                 Št. odmerkov         Način aplikacije

6 mesecev – 8 let                0,50 ml                               2*                                  i.m.

≥ 9 let                                   0,50 ml                               1                                    i.m.

*otroci mlajši od 9 let praviloma prejmejo dva odmerka cepiva s presledkom najmanj 4 tedne; en odmerek zadostuje pri otrocih, ki so bili že cepljeni vsaj z enim odmerkom cepiva proti gripi

Hkrati s cepljenjem proti gripi je pri starejših osebah in kroničnih bolnikih priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam (okužba krvi, sepsa, meningitis, pljučnica). Namen tega cepljenja je zaščititi starejše osebe in bolnike s kroničnimi obolenji in stanji, pri katerih obstaja večje tveganje za invazivni potek pnevmokokne okužbe. Več informacij na spletnih straneh NIJZ:
http://www.nijz.si/sl/pnevmokokne-okuzbe-in-cepljenje-vprasanja-in-odgovori
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/cepljenje_pnevmo_za_odrasle_in_otroke_nad_5_let_posodobljen_2019.pdf

Vir: NIJZ/ http://www.nijz.si/


Razpored cepljenja od 21.10.2021 do 21.1.2022:

CEPLJENJE PROTI SEZONSKI GRIPI JE ZA VSE ZAVAROVANE OSEBE BREZPLAČNO (pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja)

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov akutne okužbe dihal, prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerim živijo v istem gospodinjstvu. 
Obvezna sta uporaba kirurške maske in razkuževanje rok ob vstopu v ZD.

LOKACIJA URNIK OPOMBE
Cepilna ambulanta ZD Tolmin
(Specialistična ambulanta (okulist, ortoped, PTČ) – stavba B)
  • PETEK (pop.), 21.01.2022    18.00 – 20.00

BREZ NAROČANJA

Otroci so cepljeni pri izbranem osebnem pediatru po predhodnem naročilu.

Cepilna ambulanta ZP Kobarid
(Urgentna ambulanta, pritličje)
  • ČETRTEK(pop)  20.01.2022    19.00 – 19.30

BREZ NAROČANJA

Otroci so cepljeni pri izbranem osebnem pediatru po predhodnem naročilu.
Cepilna ambulanta ZP Bovec
(Splošna ambulanta urgentni prostor)
  • ČETRTEK(pop) 20.01.2022   15.30 – 16.00

BREZ NAROČANJA

Otroci so cepljeni pri izbranem osebnem pediatru po predhodnem naročilu.
Cepljenje proti sezonski gripi, za osebe ki imajo izbranega osebnega zdravnika v ZP Most na Soči se bo izvajalo v
Cepilni ambulanti ZD Tolmin !
(Specialistična ambulanta (okulist, ortoped, PTČ) – stavba B)
  • PETEK (pop.), 21.01.2022     18.00 – 20.00 (ZD Tolmin, stavba B, specialistična ambulanta)

BREZ NAROČANJA

Otroci so cepljeni pri izbranem osebnem pediatru po predhodnem naročilu.
Cepilna ambulanta ZP Podbrdo
(Splošna ambulanta 1, tel.: 05/620 33 50,    e-pošta: sa1.podbrdo@zd-tolmin.si)
  • SREDA, 11.00 – 12.00

NAROČANJE!

Otroci so cepljeni pri izbranem osebnem pediatru po predhodnem naročilu.


Več informacij na spletnih straneh NIJZ:

http://www.nijz.si/sl/pnevmokokne-okuzbe-in-cepljenje-vprasanja-in-odgovori
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/cepljenje_pnevmo_za_odrasle_in_otroke_nad_5_let_posodobljen_2019.pdf