Letošnji svetovni dan ledvic je posvečen zdravju ledvic pri otrocih. Med otroci je kronična ledvična bolezen precej manj razširjena kot pri odraslih, kjer se z okvaro ledvic sooča deset odstotkov odrasle populacije. Kljub temu je kronična ledvična bolezen pomemben zdravstveni problem pri otrocih, ki imajo pogosto ob kronični ledvični bolezni pridružena še druga bolezenska stanja. Pri majhnih otrocih je kronična ledvična bolezen v večini primerov prirojena ali dedna. Ker kronična ledvična bolezen pri odraslih lahko izvira iz otroštva, je za preprečevanje in zgodnje odkrivanje te bolezni pomembno, da se posvečamo zdravju ledvic tudi v otroški dobi. Najboljši recept za zdrave ledvice je zdrav življenjski slog, ki vključuje redno gibanje in uravnoteženo prehrano s čim manj sladkorja ter soli.
Mnogi ljudje sploh ne vedo, da imajo okvaro ledvic, saj nimajo prav nobenih težav. Če bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, jo lahko uspešno zdravimo, upočasnimo slabšanje ledvičnega delovanja, preprečimo odpoved ledvic in s tem pa podaljšamo in izboljšamo kvaliteto življenja. Posledice neodkrite ali nezdravljene kronične ledvične bolezni so namreč hude, saj lahko ledvice povsem odpovejo.
Tudi letos bomo na ta dan v ZD Tolmin izvajali brezplačna merjenja beljakovin v seču in krvnega tlaka. Povišan krvni tlak in beljakovine v seču namreč sodita med zgodnje znake bolezni ledvic, ki hkrati opozarjata tudi na povečano tveganje za obolelost srca in ožilja.
Vabljeni v četrtek 10. marca na brezplačno merjenje krvnega tlaka in beljakovin v urinu. Meritve bodo potekale v Zdravstveno vzgojnem centru od 9. do 12. ure.