V mesecu juniju 2018 je ZD Tolmin, kot drugi ZD v Sloveniji, pridobil certifikat Dojenju prijazna zdravstvena ustanova.

Projekt Dojenju prijazna zdravstvena ustanova je nadgradnja mednarodnega projekta Novorojencem prijazne porodnišnice, ki poteka od leta 1991 pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije in Unicefa z namenom zaščite in spodbujanja dojenja.

Zdravstveni dom Tolmin je k projektu aktivno pristopil leta 2014.  Vsi zdravstveni delavci, ki delamo z nosečimi in doječimi materami, smo opravili dodatno strokovno  izobraževanje iz vsebin  o humani laktaciji, ki ga organizira Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pri Fundaciji Unicef Slovenija. Nova znanja smo nato postopno vpletli v naše vsakodnevno delo ter organizirali interno strokovno izobraževanje za vse ostalo zdravstveno in osebje drugih  služb  zdravstvenega doma.

Z željo, da bi bili družinam z malimi otroki  prijazni, smo opremili prostor  v prvem nadstropju stavbe A, kjer lahko mama otroka nahrani, previje in se malo oddahne.

Ustanovili smo podporno skupino za dojenje, ki je namenjena srečevanju doječih mater, da si izmenjajo izkušnje in si nudijo podporo. Na sestanku skupine je vedno prisotna ena od zdravstvenih delavk iz ZD (pediatrična medicinska sestra, babica ali pediatrinja), da srečanje obogati s strokovno temo.

Na naši internetni strani smo uredili posebno stran za mamice, kjer lahko matere dobijo  poglobljene informacije in navodila o dojenju ter tudi kontakte svetovalk, tako iz vrst zdravstvenega osebja kot laičnih svetovalk za dojenje.

Ko smo menili, da smo postopke za zaščito dojenja zadovoljivo vpletli v celotno  delo našega zdravstvenega doma, smo povabili komisijo Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pri Unicefu, da oceni naše delo. Junija je omenjena komisija preverila, kako zaposleni spoštujemo temeljna pravila o zaščiti dojenja in nam na podlagi pregleda ustanove, naših dokumentov, pogovorov z zaposlenimi in pogovorov z materami dojenčkov dala pozitivno oceno.

Zavedamo se, da je dojenje popolnoma brezplačna, toda najboljša možna preventiva pred boleznimi sodobnega časa za otroka in za mamo. Zato bomo v začrtani smeri nadaljevali in nadgrajevali naše znanje in delo, za boljše zdravje naših mater in otrok, za zdrave prihodnje rodove.

Slovesna  predaja certifikata bo v prvi polovici oktobra, točen datum bo objavljen naknadno. Toplo vabimo vse, ki podpirate naša prizadevanja, da se nam pridružite!

Marjetka Žefran Drole, dr. med., spec. ped.