Zdravstveni dom Tolmin smo Dojenju prijazna zdravstvena ustanova – DPZU.
Naziv DPZU pridobijo zdravstvene ustanove, ki pri delu z nosečnicami, materami in otroki upoštevajo temeljni dokument „Sedem korakov do uspešnega dojenja“ in tako omogočijo, da je večina otrok, ki jih zdravstvena ustanova oskrbuje, hranjenih z materinim mlekom.
Prehrana v prvih dveh letih življenja je izjemnega pomena za otrokovo zdravje. Vpliva na zdravje v času odraščanja in v odraslem obdobju. Ustrezna prehrana skupaj z zdravim življenjskim slogom ščiti pred razvojem številnih kroničnih bolezni današnjega časa.
Materino mleko je prva otrokova hrana. Zato ob obiskih v posvetovalnici za nosečnice, ob obisku patronažnih medicinskih sester in v otroški ambulanti vedno spregovorimo tudi o dojenju. Z dodatno pridobljenim znanjem s tega področja pomagamo staršem prebroditi morebitne težave in razčistiti vprašanja ali dvome glede dojenja.
V priloženi zloženki so kontaktni podatki za primer, da rabite dodatne informacije ali pomoč.

 Prenesi zloženko za noseče in doječe matere

Vse doječe matere spodbujamo, da dojijo kjerkoli bi tudi same popile sok ali pojedle prigrizek – v parku, v čajnici ali v kavarni, v naših čakalnicah. Nekatere matere in otroci pa vendarle rabijo pri hranjenju mirno, varno okolje, zato je zanje v našem ZD urejen poseben prostorček. Do njega vam bodo pot kazale usmerjevalne sličice matere z otrokom.

Svetujemo:

ALI DOBI MOJ OTROK ZADOSTNO KOLIČINO MLEKA
BOLEČE PRSNE BRADAVICE
DOJEN OTROK S TREBUŠNIMI KRČI
KAKO PREBUDITI ZASPANEGA DOJENČKA
KO IMA MAMA PREMALO MLEKA
KO IMA MAMA PREVEČ MLEKA
ODSTAVLJANJE OD DOJKE
PRIHOD IZ PORODNIŠNICE DOMOV
UPORABA NASTAVKOV ZA DOJENJE
ZAMAŠENI MLEČNI VODI IN MASTITIS
ZASTOJNE (NABREKLE) DOJKE
ROČNO IZBRIZGAVANJE MLEKA
NASVETI NIJZ